Възпаления на червата. Функционални стомашно-чревни нарушения

Голямото многообразие от клинични картини, с които се изявява в края на краищата едно възпалително изменение на чревната лигавица, тук не може да се изложи. Общи за всички са следните симптоми: болки в коремната област, нарушение на нормалната храносмилателна функция и на всмукването на хранителните вещества, примеси на слуз и кръв към изпражненията и други подобни.
В зависимост от причината (алергия, нервни фактори, дразнения, бактерии, вируси, паразити, химични субстанции, смущения в оросяването, изменения в стената) оздравяването ще се ускори, ако се премахне вредният агент. Възникването на чревни язви (подобно на язвите на стомаха и дванадесетопръстника) зачестява при неправилен начин на живот (улцерозен колит). Много често въпреки наличието на значителни оплаквания в стомашно-чревния канал не се намират патологични изменения. Прието е в такива случаи да се говори за функционални смущения (раздразнен стомах, раздразнителен колон, чувствителен стомах и други подобни), въпреки че и останалите дефинирани заболявания в края на краищата също са функционални смущения. Пациенти с подобни оплаквания в никакъв случай не бива да се третират като симуланти, защото и техните болки могат в действителност да бъдат много досадни дори и тогава, когато хистологичното изследване на стомашната лигавица не показва отчетливи възпалителни или други видими под микроскоп процеси. Тези функционални смущения също стоят в тясна зависимост от вида на психичните реакции и от нарушенията във вегетативните регулаторни функции, каквито се срещат и при стомашната язва и други болести на стомаха и червата.
Запушване на червата, парализа на червата, преплитане на червата
Една рядка клинична картина, която настъпва и протича в повечето случаи много драматично. Това е продължително прекъсване на нормалните чревни движения, причинено от внезапно нарушение в кръвооросяването на цели чревни участъци (например при тромбоза или емболия на чревни съдове), от парализа на чревните нерви (например след нараняване или определени отравяния), от нараняване на части от червата при злополука или от заклещване на чревни бримки в херниален сак (заклещена херния). Като резултат възниква спиране на чревната дейност, което се нарича запушване на червата или преплитане на червата (илеус).
При тези случаи опасността се състои в това, че парализираният, неподвижен и недостатъчно кръвоснабден чревен участък може бързо да загине. Тогава бактериите от чревния лумен могат да преминат през чревната стена и да навлязат в коремната кухина, където да причинят тежък, остър, опасен за живота гноен перитонит. Подобни картини възникват и тогава, когато червата „се запушат“ отвътре, например (много рядко) от кълбенца растителни влакна или — при психично болни това не е съвсем рядко — от преплетени косми вследствие на навика да се дъвчат косите, от големи жлъчни камъни и дори от полипи на чревната лигавица. И тогава чревният пасаж става невъзможен, храносмилателната функция отпада, червата се издуват и стават проходими за бактерии. Силно увеличени лимфни възли или тумори в коремната кухина също могат да притиснат червата отвън и да ги направят непроходими.
При илеус колкото може по-бързо трябва да се пристъпи към хирургична интервенция, ако медикаментозното стимулиране на чревната дейност се окаже невъзможно и причините за нарушението могат да се отстранят само по оперативен път. Съвсем погрешно е в такъв случай да се правят опити да се помогне на пациента с някакъв непрофесионален чревен масаж, защото чревните участъци, които са заплашени от загиване, са много лесно раними.
В много случаи лекарят е в състояние да постави диагнозата само от чревните шумове и с помощта на рентгенови снимки. Отделянето на изпражнения или газове изключва един илеус. По тази причина трябва да се отговаря много прецизно на запитването на лекаря за момента на последното изхождане по голяма нужда, защото то може да има диагностично значение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Медицинска енциклопедия © 2018 Frontier Theme