„Грипна инфекция“

Този комплекс само условно се отнася към главата за белодробните болести, защото обичайното „простудно заболяване“ засяга не белите дробове, а горните дихателни пътища. Дихателният тракт започва — този въпрос много често се задава на изпит — с носа, а не с устата. Нормалното дишане става през носа, а само при затруднено носно дишане то става през устата.
Вируси, бактерии и други вредни фактори на околната среда попадат следователно най-напред върху носната лигавица. Тук дихателният въздух се „затопля“ и овлажнява, затова при дишане през устата опасността от развитие на инфекция на по-долните дихателни пътища е по-голяма.
На всекиго е известен комплексът от симптоми при остро възпаление на дихателните пътища, което се означава като грипна инфекция, а за съжаление често пъти и като грип: хрема, дрезгав глас, кашлица, болки в гърлото, евентуално повишена температура и лошо самочувствие.
Тази инфекция настъпва по-лесно при изстудяване. Погрешно е обаче да смятаме студа за причина на болестта; всъщност понятието „настинка“ е неправилно. Изстудяването (например на краката) води рефлекторно до стесняване на кръвоносните съдове, за да се намали отделянето на топлина. Стесняват се и кръвоносните съдове на лигавиците. През тях протича по-малко кръв. По този начин се намалява и способността им за защита срещу микробите, които в лигавиците на дихателните пътища „чакат“ възможност да нахлуят в организма. Един вид чрез изстудяването се намалява бдителността на организма. Това е началото на една „простуда“. Типично е и това, че студеното ясно време по-малко предразполага към тези инфекции (и полярните експедиции почти не са страдали от такива), отколкото влажното и хладно време, което предлага на бактериите по-благоприятни условия за размножаване и преживяване. Всички тези остри инфекции в повечето случаи протичат невинно дори и тогава, когато временно доста накърняват общото самочувствие. Не е пра вилно при такава инфекция да играете ролята на герой, да ходите на работа с хрема и температура и да заразявате колегите си, вместо да се справите за няколко дни насаме с инфекцията. Инфекциозните причинители се предават с капчици при кашляне и кихане. Стискането на ръцете също се равнява на една неволна „имунизация“, защото микробите могат да се предадат посредством този пряк контакт.
…Не ми стискай ръка за сбогом…
Тези инфекции не са идентични с вирусния грип, въпреки че в острата фаза показват сходни симптоми. Но грипът не е невинна болест. При всяка епидемия той дава смъртни случаи, причината за които са преди всичко усложненията от страна на сърдечносъдовата система и пневмониите.
Закаляване, гимнастика, чист въздух, богата на витамини храна, достатъчен сън, целесъобразно облекло — това са мерките, които предпазват както от „простуда“, така и от истински грип. Тези профилактични мероприятия са нещо като тренировка за кръвоносните съдове, маневри за сериозна борба с болестотворните микроби.
Срещу вирусния грип съществува ваксина. Но тази ваксинация не е ефективна срещу всички видове грипни вируси и затова трябва да се повтаря един или два пъти годишно. Срещу „простудите“ няма ваксина, защото съществуват стотици различни причинители. Не е пра вилно да се твърди, че грипната имунизация била неефективна, ако след нейното провеждане се появи една банална инфекция (която обаче не е грип!).
Често пъти на алкохола (грог) се приписва предпазно действие при грипно време. Но това не е вярно. Алкохолът наистина предизвиква разширение на съдовете. Получава се впечатление на затопляне, но поради прекалено голямото разширение на съдовете организмът се охлажда. Именно след някоя нощ с богата консумация на алкохол инфекцията може да намери благоприятна почва за развитие.
„Запушеният“ нос при хрема се дължи на подуване на лигавицата. Това подуване затруднява носното дишане, поради което могат да настъпят и оплаквания (главоболие). Отбъбване на лигавицата може да се постигне с помощта на шпрейове и капки за нос. Понякога те са полезни. Но те не трябва да се използуват твърде често, защото — както вече споменахме — намаленото кръвооросяване улеснява нахлуването на причинителите и може да доведе дори до разрушаване на лигавицата. Тези странични явления на медикаментите стават понятни, когато се знаят причинните процеси. Един шпрей за отбъбване на носната лигавица никога не може да излекува причината на заболяването, а само премахва един от симптомите му. Същото се отнася и до болкоуспокояващите средства, наречени „грипни таб­летки“, които не лекуват грипа, а облекчават някои от неговите досадни симптоми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Медицинска енциклопедия © 2018 Frontier Theme