Белодробен емфизем

Преразтягането на белите дробове с повишено съдържание на въздух в силно разширените алвеоли би могло да ни накара да предположим — ако не познаваме процесите на газовата обмяна, — че тази аномалия представлява голямо предимство при дишането. Много въздух в белия дроб — много въздух за газовата обмяна. Но това предположение би било погрешно. Поради преразтягането на белите дробове и набръчкването на алвеоларните стени обменната повърхност дори е много силно намалена, въздухът в белия дроб не се раздвижва достатъчно, а при всяко дихателно движение в белия дроб остава твърде много въздух, който не се обновява и се смесва с вдишания въздух, при което се получава една по-бедна на кислород смес. Задухът постепенно се увеличава, особено при т. нар. обструктивен емфизем, т.е. със стеснение на лумена на бронхите, което действува като вентил. От разтягането на белия дроб се преобременява и сърцето, тъй като белодробните съдове са стеснени от притискащия ги въздух, а сърцето трябва да преодолява това съпротивление посредством усилване на своята дейност.
Емфиземът редовно е свързан с бронхит. Подобни усложнения се предотвратяват с помощта на гимнастика, дихателни упражнения и упорито лечение на възпалителните белодробни изменения.
Еднократното „дълбоко дишане“ по време на разходка в гората сигурно много няма да помогне, но с по-интензивно дишане от време на време (спорт!) се проветряват всички белодробни участъци. Също и при емфизема профилактиката е много по-ефективна от всякакви опити за лечение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Медицинска енциклопедия © 2018 Frontier Theme