„Шоково лечение“ на сърцето

Като познаваме нормалното протичане на сърдечната дейност, лесно можем да си обясним какво става по време на тъй драматичната картина на „шоковото лечение“ при мъждеене или спиране на сърцето.

Както вече казахме, може да се стигне до съвсем неправилни контракции на отделни мускулни сектори, които са съвършено безполезни за кръвообращението, защото мъждеещото сърце вече не изтласква кръв.

В такова състояние сърцето може да се върне към нормален ритъм чрез дозирано електрично дразнене. Ударът на тока сякаш обръща мускулните влакна в една и съща посока, относително силното дразнене ги принуждава да заработят едновременно. По този начин сърцето започва наново да изтласква кръв, снабдява самб себе си е кръв и ако лечението се окаже сполучливо, се връща към нормален ритъм. Но тъй като поради удара на тока се свива и скелетната мускулатура, изпадналият в безсъзнание пациент се извива, блъска с ръце. Но това не са защитни или болкови реакции, а резултат от въздействието на тока върху мускулатурата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Медицинска енциклопедия © 2018 Frontier Theme