Циркулационен колапс

Внезапно причерняване пред очите, гадене, студена пот, силно сърцебиене — това са симптомите, които настъпват при много хора, когато се намират в задушно помещение, при голяма горещина, когато дълго време стоят прави или по други подобни поводи. Тези симптоми са предвестници на заплашващ припадък, на срив на кръвообращението, именно на колапс.

Сърцето е разположено относително високо в една позиция, която е неблагоприятна от гледна точка на циркулационната динамика. От цялата долна половина на тялото кръвта трябва да тече „нагоре“, за да се върне в сърцето. Това положение на сърцето е благоприятно само за оросяването на мозъка. Организмът е в състояние да балансира бързата промяна в положението на тялото, различните работни натоварвания и променливите степени на оросяване посредством сменящо се напрежение на съдовите стени (тонус), чрез отваряне и затваряне на къси съединения между отделните съдове, изпразване на кръвни депа, извличане на течности от тъканите и други регулаторни механизми. Така например преминаването от легнало в изправено положение налага голямо преустройство в регулацията на кръво обращението. В такъв момент върху долните вени внезапно се упражнява натиск от един кръвен стълб, висок един и половина метра. При спортисти и акробати. които заемат необичайни пози, като например стойка на глава, тези преустройства са още по-екстремни.

В нормално състояние сърцето и кръвообращението незабавно се приспособяват към подобни променливи изисквания. Но при човек с ниско кръвно налягане или намален кръвен обем (например след загуба на кръв) наслагването на допълнителни неблагоприятни фактори може да предизвика надхвърляне на тези регулаторни възможности. Така например топлината води до разширение на кръвоносните съдове в кожата, при което телесната топлина се излъчва по-лесно и температурата на тялото остава нормална независимо от топлината, която се получава в процеса на изгарянето за добив на енергия. Но едно разширение на тези съдове или едно по-силно кръвооросяване на червата след обилно нахранване или при гадене за повръщане, уплаха, страх и др. могат да причинят „застой“ на кръвта в тези разширени съдови участъци.

Да се тренира кръвообращението! По този начин то ще бъде подготвено за по-големи натоварвания!

Кръвта вече не може да стигне до сърцето, тя се застоява в многобройните малки каналчета. Този пример, разбира се, не е много точен. Но той обяснява основните процеси при един циркулационен колапс.

Нормалното оросяване на мозъка се затруднява поради оскъдното количество на кръвта, която се връща в сърцето. Така се обясняват и описаните симптоми. В повечето случаи организмът сам относително бързо се заема с възстановяване на регулаторните функции. Кръвта се изтиква от събирателните участъци, например от венозните сплитове и капилярните мрежи, кръвообращението се стабилизира, „болният идва на себе си“. При съдов колапс често пъти е достатъчно да се седне или да се легне. По такъв начин се подобрява разпределението на кръвта в организма, улеснява се връщането й към сърцето и не се идва до циркулационен колапс. Поставянето на краката по-нависоко до голяма степен подпомага оттичането на кръвта. Едно продължително състояние на безсъзнание обикновено се дължи на други причини и тогава смущението в кръвообращението се явява само като симптом (например при отравяния, силни кръвотечения, сърдечен инфаркт).

Някои лекарства стабилизират кръвообращението, като предизвикват стесняване на съдовия лумен. Това е полезно при склонност към чести колапси поради ниско кръвно налягане. Особено при млади момичета и жени кръвното налягане често пъти е на долната граница на нормата и затова склонността към изпадане в безсъзнание (истинско, не престорено) при тях е по-голяма, отколкото при други хора. Но в повечето случаи тази слабост на кръвообращението не се поддава оптимално на медикаментозно лечение, защото лекарството твърде бързо се разгражда и довежда само до краткотрайно повишение на кръвното налягане.

За предпочитане е да се тренира кръвообращението, да се подготвя за разнообразни натоварвания. За тази цел най-подходящи са физиотерапевтичните методи, като например сухо четкане на кожата, бани със сменяща се топла и студена вода, въздушни бани, плуване, сауна, редовна гимнастика и пр.

Чувствувайки, че ще припадне, Гретхен от Гьотевия Фауст търси шишенцето на съседката си. Касае се за ароматно шишенце (шишенце с амоняк), което едно време очевидно всяка жена е носила със себе си за борба е колапса. Силно миризливите разяждащи субстанции като нишадър били предназначени за възстановяване на жизнените сили, предизвиквайки силно дразнене на носната лигавица. Методът сигурно е бил ефективен, но не и безопасен. Фактът, че през средните векове жените са изпадали толкова лесно и охотно в безсъзнание. сигурно се е дължал и на начина им на живот; здравето тогава се е смятало за нещо неприлично, бледността е била на мода, а здравето — селска работа. Пристягащите корсети и вдървените движения без съмнение също са обременявали циркулацията. Съществуват много и разнообразни причини за болести. Модните глупости също спадат към тях.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Медицинска енциклопедия © 2018 Frontier Theme