Функционално изследване на сърцето

Лекарят разполага с голям брой методи за оценка на функционалното състояние на сърцето. Тук спадат и такива прости тестове като измерване на сърдечната честота след неколкократни прикляквания, измерване на кръвното налягане след преминаване от легнало в изправено положение и много други.

През последните десетилетия голямо значение придобиха онези методи, които посредством измерване, проведено в самото биещо сърце, ни дават непосредствени данни за неговата дейност и евентуалните й смущения.
През 1977 г. носителят на Нобелова награда професор д-р В. Форсман беше удостоен с титлата почетен доктор на Хумболдтовия университет в Берлин. По такъв начин беше дадена висока оценка на неговото пионерно дело, извършено преди около 50 години, на героизма, е който той провеждал опити върху себе си, вкарвайки си тънък катетър в сърцето. Тези опити на младия хирург от болницата в Еберсвалде станаха предпоставка за развитието на съвременната сърдечна диагностика, допринесоха за провеждане на сърдечни операции с минимален риск.

В специализираните медицински заведения вкарването на един тънък катетър в сърцето понастоящем е вече рутинен метод. През някоя голяма вена този катетър се вкарва в сърцето и там, в отделните му кухини се измерват кръвното налягане, кислородното насищане на кръвта, кръвният ток и много други. След вкарване на контрастно вещество през този катетър рентгенологично може да се установи с голяма точност къде има сърдечен порок, например дефект в междукамерната стена. Може да се измери размерът на дефекта, колко кръв нахлува при всеки удар в друга га сърдечна половина и много други неща. Целенасоченото изпълване на венечните съдове с контрастно вещество дава възможност да се отбележи дали и къде има стеснение на тези съдове. След даване на белязани с радиоактивни атоми субстанции, които се натрупват в сърдечния мускул, регистрирането на радиоактивното излъчване позволява да се открият с голяма точност местата е намалена активност. Това излъчване е безвредно за организма (малки дози, краткотрайно въздействие).

Всички тези методи на изследване служат за възможно най-точно откриване на патологични процеси и функционални смущения в сърцето. Те се провеждат в специализирани заведения, но в съвременната медицина не носят почти никакъв риск. Те допринесоха за натрупването на все повече и по-сигурни данни относно функцията на сърцето. Лекарската слушалка в никакъв случай не е станала излишна, но тя е намерила МНОГО нови помощници.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Медицинска енциклопедия © 2018 Frontier Theme