Функционални болести на сърцето

Понятието „функционални” е спорно, защото в края на краищата всички сърдечни заболявания имат функционални отражения. В случая се говори за смущения в нормалната функция на сърцето, без да се откриват видими причини в самото сърце.

Но функционалните сърдечни болести съвсем не са плод на внушение.

Сърцето се влияе от най-различни регулационни процеси. При психично вълнение (страх, уплаха, радост, напрежение) сърдечната дейност се ускорява. Пулсът е учестен. Обаче това не означава, че същевременно и „автоматично“ се получава и по-добро кръвонапълване в периферията на тялото, въпреки че подобни стресови реакции с преустройство на телесните реакции повишават готовността на организма за работа. При много учестена сърдечна дейност количеството кръв, което се изтласква при всеки удар, намалява. Вместо 70 милилитра сърцето при всяка контракция изхвърля по-малко количество кръв, така че въпреки ускорения пулс и повишената сърдечна дейност в периферията ефектът остава почти същият. Ако при всяко леко раздразнение сърцето започне да „препуска”, ако пулсът започне сякаш да се чува, а сърдечната дейност — да се усеща („Сърцето ми бие до пръсване”), то причината се крие в нервната регулация на сърдечната дейност. Тези функционални явления не винаги имат патологично значение, но те представляват аномалии на сърдечната функция, следователно функционални нарушения. Същото се отнася и до смущенията в сърдечния ритъм, които се характеризират е неравномерна сърдечна дейност (съществува обаче и една „физиологична“ аритмия — при дълбоко вдишване сърцето работи по-бавно, сърдечният удар привидно се запъва).

Несъмнено съществуват и болки в сърцето, без при изследването да се откриват някакви признаци на сърдечен порок (който най-често протича без болки) или ранни симптоми на инфаркт, или на намалено оросяване на сърцето. Тези „функционални“ сърдечни болки (стенокардия, ангина пекторис) напоследък до известна степен се дискредитираха, тъй като тази диагноза понякога се поставя с твърде голяма лекота. Не всяка болка в лявата гръдна половина е сърдечна болка. Не всяко субективно усещане на сърдечната дейност означава ангина пекторис. Все пак трябва категорично да се заяви, че подобни неприятни усещания са възможни и заслужават сериозно внимание от страна на лекаря, тъй като смущават пациента, без, разбира се, да причиняват драматичните симптоми на една увредена сърдечна дейност. Често пъти една промяна в начина на живот е достатъчна, за да премахне стенокардиите оплаквания. В такива случаи е съвсем неправилно от страх да щадим прекомерно сърцето си, непрестанно да се вслушваме в биенето на собственото си сърце, един вид да контролираме всеки негов удар. Страхът от сърдечните оплаквания може да предизвика сърдечни оплаквания, а прекомерното щадене — и то обременява сърцето.

Понякога пациентът се чуди защо при преглед на сърцето лекарят го пита дали нощем спи спокойно и дали нощно време често става по малка нужда. И в този случай се касае за функционални последици от една нарушена сърдечна дейност. Когато сърцето е вече с леко намалена дееспособност, то все пак още е в състояние задоволително да снабдява органите с кръв. То изпълнява своя план — нека си позволим това сравнение — само с 99%. И винаги му остава съвсем мъничко да дава. Нощно време, когато натоварването на организма (поне в повечето случаи) е по-малко, когато почивката и лежащото положение отбременяват кръвообращението, сърцето има възможност да навакса този малък планов дефицит. Бъбреците се оросяват по-обилно, производството на урина нараства, увеличава се количеството на отпадъчните вещества, които подлежат на отделяне. Трудното заспиване, особено на лявата страна, също може да говори за начална сърдечна слабост. Сякаш сърцето преди заспиване още не може да се успокои, то има да отработва „извънреден труд“. Това са, разбира се, само косвени признаци. Една чаша кафе преди лягане, една бира вечерно време могат да станат причина за трудно заспиване и увеличено отделяне на урина. Посочваме тези признаци главно затова, за да илюстрираме комплексните въздействия на едно сърдечно заболяване, а също и на функционалното нарушение. Засегнато е не само сърцето. И затова единствено с лекарствена терапия няма да се постигне пълен ефект, ако тя не се придружава от съответен начин на живот, раздвижване и т. н.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Медицинска енциклопедия © 2018 Frontier Theme