Функции на кръвта

Кръвта изпълнява няколко различни функции за поддържане на нормалната обмяна на веществата. Всъщност тя участвува във всички нормални или нарушени жизнени процеси. Така например едно запушване на жлъчните пътища не е болест на кръвта, но поради преминаването на жлъчен сок в кръвта количеството на жлъчния пигмент в кръвната плазма се увеличава, тя става жълто оцветена, така че всъщност кръвта е „болна“, нейният нормален състав е нарушен. Дори и една гнойна рана на малкия пръст може да промени състава на кръвта, тъй като се увеличават броят на белите кръвни клетки и количеството на кръвните белтъчини.

Най-важните функции на кръвта са:

транспортната функция (за хранителни вещества, кислород, отпадъци от обмяната на веществата, медикаменти, междинни продукти и пр.)

информацията (чрез пренасяне на хормони и ензими до мястото на действието им, както и чрез транспорт на активизиращи и потискащи вещества) защитната функция (която се осъществява от белите кръвни телца срещу причинители на болести, чужди белтъчини и други чужди тела)

провеждането на топлина за поддържане на нормалната телесна температура (чрез промени в кръвооросяването на кожата и вариации в излъчването на топлина в зависимост от нуждите)

самозащитата с помощта на съсирващата система (за предпазване от големи и продължителни загуби на кръв при нараняване)

поддържането на нормална вътрешна среда и на „вътрешен ред“ в организма посредством регулиране на водния и електролитния баланс.

Освен това кръвта има и една непряка, помощна функция за лекаря, защото нейният състав дава указания за някои заболявания. Тя следователно има и допълнително диагностично значение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Медицинска енциклопедия © 2018 Frontier Theme