Тютюнопушенето натоварва и сърцето

Ендокардът, т. е. вътрешната ципа на сърцето, също може да се порази от възпалителен процес. Често пъти той протича без всякакви доловими симптоми. Но ако клапите и техните поддържащи връзки също се засегнат от тези изменения, възникват описаните вече сърдечни пороци.

По-особена клинична картина показва бактериалното възпаление на сърдечните клапи.

Върху някои наслоения на клапите бактериите се размножават силно, след това се изхвърлят от време на време в кръвта и причиняват дълготрайни температурни пристъпи.

Сърдечната мускулатура също може да показва възпалителни изменения. В повечето случаи се касае обаче за по-малки участъци, в които се натрупват възпалителни клетки (бели кръвни телца) и течности, които нарушават нормалния строеж на мускулатурата. Без съмнение това довежда до цялостно отслабване на сърдечната дейност. Ако тези изменения не се излекуват, а сърцето се натовари повече, могат да се получат много тежки увреждания. Този проблем беше по-актуален, когато дифтерията и острият ревматизъм бяха по-чести и засягаха предимно сърцето, без да предизвикват по-изразени прояви от негова страна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Медицинска енциклопедия © 2018 Frontier Theme