Транспорт на други хранителни вещества

Транспортът на хранителните вещества, които в процеса на храносмилането се всмукват от червата, също се осъществява от кръвта. Тези горивни вещества за клетъчната обмяна се пренасят чрез кръвта в черния дроб и там до голяма степен се преобразуват. Понякога обаче те могат да се докажат в кръвта и по-продължително време. Това важи както за мазнините, които се намират в кръвта под формата на най-фини капчици, така и за аминокиселините като строителни елементи на белтъчините, а също и за глюкозата — кръвната захар. В нормално състояние концентрацията на кръвната захар не надминава една определена граница. Ако се изразходва много гориво (например при физическо усилие), от депата (мускулатура, черен дроб) веднага се освобождава нова кръвна захар, която навлиза в кръвта. Ако нивото на кръвната захар след нахранване се покачи, то (при здрав човек) количеството, което е в повече, се превръща в резервна форма (глико- ген), а също и в мазнини, за да е на разположение в случай на нужда.

Измерването на съставните части на кръвта прилича следователно на една кратка инвентаризация, на моментна снимка, която дава данни само за състоянието на транспортните вещества в момента, но не и за действителните им резерви. Така например непосредствено след хранене и при много слабия човек може да се открие еднократно високо количество на масти в кръвта, докато пък един човек с наднормено тегло може след физическо усилие да има подчертано „бедна на мазнини“ кръв. В повечето случаи трябва да се проведат повторни изследвания, за да се реши въпросът.

Същото се отнася и до транспорта на другите субстанции, които се доказват в кръвта. Медикаментите отначало достигат високо кръвно ниво. След като се натрупат в органите и тъканите, тях- ното ниво в кръвта спада, но лекарството остава в организма.

Същото важи и за отровите. Те може да са изчезнали напълно от кръвта, но да показват значително натрупване в органите.
Проверката на един товарен влак също не дава указания за това, което се намира по магазините.

Винаги трябва да се имат пред вид транспортните функции на кръвта, когато се интерпретират нейните находки. Тези факти впрочем много лесно се доказват посредством изследвания с белязани с радиоактивни атоми субстанции. По този начин може да се измери съвсем точно с каква скорост една определена субстанция се разрежда и разпределя в кръвта, как и къде се отлага и кога изчезва от кръвния ток.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Медицинска енциклопедия © 2018 Frontier Theme