Сърдечни пороци

Понякога казваме за някого символично, че има лошо сърце, и то когато установим при него липса на съчувствие, на разбиране, именно на сърдечност.

Истинските пороци обаче си имат свой анатомичен субстрат. Те включват разнородни измененения в строежа на сърцето — вродени или придобити — които водят до смущения в нормалната сърдечна дейност. Като причини се явяват дефекти в развитието на сърцето, възпалителни изменения (ревматизъм), калцификации и др. Общо за всички пороци е обстоятелството, че те нарушават нормалния кръвен ток към и от сърцето. В зависимост от степента на нарушението възникват и клиничните симптоми.

Докато допреди няколко десетилетия наличието на сърдечен порок означаваше живот с намалена работоспособност, дори инвалидност, през последните години съвременната сърдечна хирургия беше в състояние да помогне на много случаи, смятани дотогава за безнадеждни. Сърдечната хирургия се числи към онези клинични спецалности, които в нашата съвременност показват най-голямо и най-осезаемо развитие. Още допреди няколко десетилетия хирургичната интервенция на сърцето се смяташе за сензация.

При младото поколение сърдечните пороци вече нямат такова голямо общомедицинско значение. Това се дължи преди всичко на възможността да се овладяват заболяванията, причинени от стрептокбки, които довеждаха до остър ревматизъм. Благодарение на това ревматичните сърдечни пороци, които едно време бяха най-чести, сега станаха значително по-рядко явление. Все пак сърдечните пороци още не са изчезнали. Като познаваме анатомичните и функционални взаимоотношения, лесно можем да разберем клиничната картина, оплакванията и в края на краищата и правилното лечение при един сърдечен порок.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Медицинска енциклопедия © 2018 Frontier Theme