Сърдечен инфаркт

Понякога го наричат главна епидемия на нашето столетие. (Това е погрешно, защото миокардният инфаркт нито е епидемична болест, нито пък данък, който плащаме на нашето съвремие).

Миокардният инфаркт несъмнено е една честа и опасна болест. При него се стига до загиване на части от сърдечната мускулатура вследствие на остри смущения в притока на енергия. По-рано се смяташе, че във всички случаи на инфаркт трябва да има кръвен съсирек, който да запушва съответния коронарен съд. По-новите изследвания доведоха до заключението, че при съответно предразположение инфаркт може да се предизвика и от сумиране на смущения в обмяната на веществата и оросяването с кръв.

Но инфарктът не настъпва винаги в момент на голямо физическо напрежение, както често пъти погрешно се смята. Повечето инфаркти се появяват нощно време, при пълен покой. Причината за това е, че по време на нощната почивка поради пренастройка на вегетативната нервна система организмът преминава към „пестеливост“, притокът на кръв изцяло намалява и по такъв начин и сърцето получава по-малко кръв. Това е изложено доста опростено, но основният принцип трябва да се запомни, защото нощната сърдечна болка е по-опасна, отколкото обременяването, от което често пъти неоснователно се страхуваме. Същото важи и за почивките след физическо усилие.

В повечето случаи инфарктът не настъпва като гръм от ясно небе. Сърдечните пристъпи като предвестници са сигнализирали за близката му поява. Но не е такъв случаят, когато един кръвен съсирек причини остър инфаркт без предварителни оплаквания.

Казаното дотук за функцията и работата на сърцето може да обясни много типични симптоми на инфаркта. Внезапното отпадане на част от сърдечната мускулатура води до остро пренатоварване на сърцето, количеството на изтласканата кръв намалява, поради което кръвното налягане и силата на пулсовия удар спадат, кръвта се застоява във венозния участък на периферията на тялото и евентуално в белия дроб. Ако от инфаркта се засегне проводната система, нормалният сърдечен ритъм значително се нарушава. Освен това възникват силни и продължителни болки в лявата гръдна половина, които могат да се излъчват към ръката, чувство на стягане в гърдите, смъртен страх, голяма възбуда, изпотяване, гадене, повръщане много симптоми и оплаквания като резултат от острото нарушение на кръвообращението.

Има симптоми, които се срещат много често при сърдечния инфаркт и следователно се смятат за типични за тази диагноза. Но все пак не съществуват абсолютно сигурни признаци, които да са налице всеки път. Дори и един тежък инфаркт може да протече съвсем безсимптомно (тъй нареченият „ням“ инфаркт) или пък признаците му да приличат на тези при апендикулярно дразнене или чревна колика, а, от друга страна, описаната комбинация от симптоми може да се наблюдава и при други сърдечни заболявания, при плеврално дразнене, увреждане на гръдния сегмент на гръбначния стълб,  дразнене на нервите и много други, и по такъв начин да симулира картината на инфаркт.

Диагностиката на острия инфаркт на миокарда не винаги е лесна и сигурна. Тя трябва да се поставя само от лекар, но все пак всеки човек трябва да познава типичните И най-чести признаци, за да потърси при нужда лекарска помощ бързо и без отлагане. При лечението на инфаркта първите няколко часа, дори и минути, могат да бъдат решаващи!

Ако познават уврежданията, които се причиняват от миокардния инфаркт, пациентът и близките му ще знаят как да постъпяг най-правилно при съмнение за такъв.

Най-нови

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Медицинска енциклопедия © 2018 Frontier Theme