Спиране на сърцето

Угасването на сърдечната Дейност, спирането на сърцето е едно много драматично, застрашаващо живота явление. Но спирането на сърцето не винаги означава безвъзвратна смърт. Могат да се посочат безброй случаи, когато благодарение на бързата лекарска намеса „спрялото” сърце е започнало наново да биe (напр. с помощта на сърдечен масаж), електрическо дразнене, наричано още „шок“, и много други).

Причините за едно внезапно спиране на сърцето могат да бъдат най-разнообразни. Най-опасна е „липсата на гориво“ за клетките на сърдечния мускул, която настъпва неминуемо като резултат от смущенията в кръвната циркулация. Сърдечният мускул е много чувствителен към липса на кислород. Сърцето има нужда от около 350 милилитра кислород в минута. Един грам сърдечна мускулатура изразходва три пъти по-голямо количество кислород, отколкото един грам мозък, за който се знае, че има извънредно големи кислородни нужди. Следователно недостатъчното насищане с кислород на кръвта или липсата на други енергийни източници, както и смущенията в калиево-натриевото равновесие се отразяват върху сърдечната дейност. И други причини, като например удар от електрически ток, кръвоизлив в областта на зараждането на възбужденията, сърдечни отрови и други подобни, в края на краищата също водят до спиране на сърцето, но по функционален път. Най-напред сърцето спира да бие, въпреки че отделни мускулни влакна все още се свиват, макар и некоординирано. Тъй като липсва “сърдечен удар. кръвта не се изтласква, в белите дробове не постъпва достатъчно кръв, а и самото сърце не получава достатъчно наситена с кислород кръв. Така сърцето един вид само се задушава.

И така при опит да се възобнови сърдечната дейност трябва винаги да се изхожда от стремежа да се възстанови кръвоснабдяването на сърцето, например с помощта на един ефективен сърдечен масаж. Само с медикаменти при едно спряло сърце няма да се получи резултат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Медицинска енциклопедия © 2018 Frontier Theme