Слепота

Слепотата може да бъде вродена или да настъпи като резултат от някои за­болявания. Възможно е и ослепяване само на едното око или дори само на части от ретината.
Съществуват многобройни причини, които могат да нарушат поемането, предаването или усещането на светлинни дразнения. Потъмняването на очната леща (перде) или на стъкловидното тяло, което нормално е прозрачно (например след кръвоизлив), може да попречи на светлинните лъчи да стигнат до ретината. Изменения в ретината (кръвоизливи, отлепване на ретината) нарушават приемането на светлинното дразнене от страна на чувствителните рецептори. Светлината прониква в окото, но не се възприема от пръчиците и конусчетата. И най-после окото може да е напълно интактно, но едно увреждане на зрителния нерв (травми, счупване на черепа, тумори и други подобни) да не позволява провеждането на възбуждението в мозъка. Това нарушение може да се сравни с телефонен апарат, който е интактен, но дефектният му кабел не позволява да се установи връзката.
Особено проблематични са смущенията, които са локализирани в мозъка, в зрителната кора. Въпреки че очите са здрави и зрителният път не е нарушен, пристигащите в мозъка светлинни импулси (респ. нервните импулси, предизвикани от светлинното дразнене) не се „разпознават“ и не се сглобяват в един образ. При тази централна слепота окото реагира на всички дразнения, зеницата също се стеснява от светлина, очната ябълка се движи, но пациентът е сляп.
Тъй като съществуват много причини за ослепяване и — както вече посочихме — различни локализации на увреждането, лечението на едно ослепяване може също да бъде най-различно. Има много случаи, при които лекарската интервенция може да създаде или възстанови зрението. За оператора са много вълнуващи онези мигове, когато пациентът му за първи път в живота си „вижда“. Но трябва категорично да заявим, че не всяка слепота може да се премахне чрез операция.
И тук грижливото опазване на нашето скъпоценно зрение е много по-важно като профилактика от всякакви опити за лечение. Предпазни очила при работа, която излага очите на опасност, предпазливост при боравене с разяждащи течности и субстанции, ранно диагностициране на начални очни увреждания — всичко това допринася за намаляване броя на ослепелите хора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Медицинска енциклопедия © 2018 Frontier Theme