Разширени вени (варици)

Венозните клапи подпомагат венозната циркулация, дейността на скелетната мускулатура по индиректен път допринася за изпомпването на кръвта в посока към сърцето. Въпреки това при съответно предразположение или при преобременяване може да настъпи застой във вените на краката. Тогава вените се разтягат, стават все по-широки, поради което венозните клапи вече не могат да се затварят добре и застоят се увеличава. Венозните стени се разширяват все повече, до крайност. Образуват се трайни разширения на вените, т. нар. варици. Нарушеното кръвоснабдяване може да причини спазми в мускулите при усилие. Вариците и възловидните разширения на вените много често се срещат по прасците, но те в никакъв случай не се ограничават само с тази локализация. Също и хемороидите в края на краищата представляват варици. При чернодробни заболявания или по време на бременността такива разширени вени се появяват понякога по кожата на корема.

Вариците не са само козметичен проблем. Поради разширението на вените се затруднява правилният кръвоток, това предизвиква склонност към тромбози и възпаления на вените (тромбофлебит) със съответните усложнения. Появяват се и смущения в изхранването на кожата („варикозни язви“). Силни болки в краката, подуване на стъпалата и около глезените, особено вечер и след натоварване — това са симптомите, които са познати на всички пациенти с изразени варици. Тънката венозна стена, която се обременява допълнително от преразтягането, се къса относително лесно, като понякога настъпват силни кръвотечения. Такива кръвотечения от варици се срещат най-често при хемороиди след или по време на дефекация, но и вените на краката могат да кървят. Една по-специална форма на венозно кървене се наблюдава при варици на хранопровода, които се образуват като последствие от тежки чернодробни увреждания. Ако тези вени, които понякога достигат дебелината на един пръст, се спукат, настъпват опасни за живота кръвоизливи.

Вариците могат да се отстранят оперативно: чрез връзване, хирургично отстраняване или е помощта на течност, която дразни съдовите стени. Еластичните чорапи или превръзки са опора за отслабената венозна стена и ако прилягат плътно, подобряват обратния транспорт на кръвта с помощта на мускулатурата на прасците. Тази „мускулна помпа“ е от най-голямо значение за отвеждането на кръвта, затова неподвижното стоене на едно място или „клатенето на краката“ не са идеалните пози при варици; по-благоприятни са редовното ходене, пристъпването от крак на крак и пр.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Медицинска енциклопедия © 2018 Frontier Theme