Плоско стъпало, луксация

Понижен свод на стъпалото, плоско стъпало
Стари китайски рисунки ни представят най-често наконтени жени с ужасно обезобразени крака като идеал за красота. Още от ранно детство на момиченцата им пристягали краката, за да не могат да нарастват, защото малкото (ако и напълно деформирано) стъпало се смятало за възхитително. Такова мъченичество нашите крака не са длъжни да понасят, но въпреки многообразието от модни обувки някой и друг крак и днес още се оказва в доста болезнено принудително положение, което му причинява — в истинския смисъл на думата — голямо страдание.
Уврежданията на стъпалата и болките в стъпалата се числят към най-честите оплаквания. Нецелесъобразните обувки и прекомерното натоварване увреждат опорните тъкани на крака. Цялата тежест на тялото почива върху три опорни точки — възглавничките пред пръстите и петата. Между тях — като мостов свод — се е опънала средната част на стъпалото с нейните кости, сухожилия и връзки. Ако тази опорна конструкция не се обременява достатъчно (например чрез босо ходене или гимнастика на стъпалото) или пък се преобременява (например чрез твърде ранно прохождане на малкото дете), неминуемо настъпват деформации на крака, които причиняват значителни болки и се изразяват в плоско стъпало (пълно изравняване на свода), понижен свод (намаляване на височината на свода), разширение на свода или комбинирани форми.
Подложките — особено тези, които не са изработени по мярка — могат да отбременят свода на стъпалото и временно да успокоят болките. Но те не предотвратяват увреждането на стъпалото от натоварване, напротив, с тях сводът се отпуска дори по-бързо. Затова специалните ортопедични обувки трябва винаги да се изработват по мярка и по лекарско предписание.
Срещат се понякога и други деформации на стъпалото, като например: вдлъбнато стъпало (прекалено изразен свод), изкривяване на ходилото навън и стъпване на вътрешния му ръб, конско стъпало (при парализи или при скъсяване на връзките) и много други. Деформациите на стъпалата могат дори да станат причина за упорити болки в гърба, тъй като неправилното положение на краката води до статични аномалии, които причиняват спазматично напрежение на гръбната мускулатура.
О-образни крака, Х-образни крака
Костите на краката не образуват идеално права линия. По-специално при жената наблюдаваме едно физиологично Х-образно положение, т. е. костта на бедрото върви наклонена леко навътре, а костите на подбедриците се насочват леко навън. В миналото като последица от болестта рахит („английска болест“, липса на витамин D) и забавеното отлагане на калций в костната субстанция по-често са наблюдавани силни изкривявания на костите, които се наричали О-образни или Х-образни крака. Малките деца физиологично показват леко О-образно положение (извиване на костите на подбедрицата), което с възрастта намалява.
Луксация на тазобедрената става
Въпреки че нормално при раждането костите на скелета са вече напълно оформени (но не всички вече са калцирани и втвърдени), понякога се наблюдават редица аномалии в развитието. Може би най-известната от тях е вроденото изкълчване на тазобедрената става (всъщност „навяхване“ на ставата). Ставната ямка, която поема главата на бедрената кост, не е напълно оформена. При натоварване ставната глава излиза от леглото си. Като резултат се получава скъсяване на крачето и аномално положение, което при оглед на новороденото или малкото дете в коремно положение се познава сравнително лесно — сравняват се мускулните гънки на седалището и бедрото от двете страни. Чрез поставяне на крачетата в разкрачено положение (гащички за разкрачване, евентуално гипсови гащички) тази луксация може да се предотврати и да се стимулира оформянето на една функционално пълноценна стаена ямка. Момиченцата по-често се засягат от тази аномалия, отколкото момченцата. За разлика от други „изкълчвания“ на ставите тя в кърмаческата възраст очевидно не е болезнена.
Размекване на костите, лекалцификация на костите, стопяване на костите
Размекване на костите (остеомалация) или загуба на калций (остеопороза) може да настъпи при нарушения в обмяната на веществата, бъбречни болести, храносмилателни смущения, ендокринни заболявания и много други. Вследствие на това костите стават податливи на деформации или (при остеопорозата) по-лесно се чупят. Остеопорозата настъпва по-често в напреднала възраст и по тази причина при възрастните хора съществува по-голяма склонност към счупване на кости при травми, отколкото например при децата.
При липса на витамин D е нарушено вграждането на калция в костта, така че се намалява стабилността на костите, което води до значителни деформации в скелета. Обогатената с витамини храна, прилагането на витамини при новороденото (профилактика на рахита), както и излагането на светлина и слънце предотвратяват настъпването на тъй честата едно време болест. Слънчевата светлина има активизиращо действие върху предварителните стадии на витамин D в кожата.

Най-нови

Медицинска енциклопедия © 2018 Frontier Theme