Обмяна на топлина

„Имаш здрав вид“ казваме понякога, за да зарадваме събеседника си, който със зачервените си бузи и розовата кожа един вид „пращи от здраве“. Бледият тен на лицето, напротив, вдъхва опасения относно здравословното състояние.

Няма съмнение, че видът на кожата има диагностично значение за опитния лекар. Бледостта наистина може да е сигнал за малокръвие, циркулационна слабост, бъбречни болести и други подобни. Но кожното кръвооросяване зависи от много фактори. То не само осигурява кръвоснабдяването на кожата, но посредством променливо излъчване на топлина през повърхността на тялото регулира и телесната температура. При процесите на изгаряне, които се разиграват във вътрешността на тялото като резултат от обмяната на веществата в клетките, непрекъснато се произвежда топлина, която би довела до „загряване“ на тялото с 1 до 10 градуса на час, ако тази топлина не се пренасяше с кръвния ток към повърхността на тялото.

Познаването на тези процеси е много важно, в случай че настъпи един истински топлинен удар, т.е. пълен срив на кръвообращението при голяма горещина. Циркулацията спира, организмът е вече презатоплен, а отделяне на топлина не може да става. Съществува реална опасност за живота, ако телесната температура не бъде смъкната бързо с помощта на различни интервенции (даване на ледено студена вода, студени компреси и други подобни) и циркулацията не бъде възстановена.

В тази връзка трябва да обърнем внимание и върху действието на алкохола. Покрай много други ефекти алкохолът дори и в малки концентрации предизвиква парализа на съдовете, т.е. съдовете на кожата се оросяват по-обилно, тъй като се разширяват. С това се обяснява чувството на топлина, което настъпва след една глътка алкохол и което по мнение на мнозина предпазвало от простудни заболявания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Медицинска енциклопедия © 2018 Frontier Theme