Някои от заболяванията на половите органи

Смущения в менструацията
Месечното кръвотечение (менс = месец) може да бъде нарушено от различни хормонални и психични фактори. Известно е спирането на менструацията от страх пред нежелана бременност или след други психични обременявания. Въпреки че при много жени месечното кръвотечение е поразително константно, все пак има и известни колебания.
Затова всяка жена трябва да свикне да си води точен менструационен календар, в който да нанася както продължителността, така и силата на кръвотечението.
Не всяка жена се чувствува неразположена през тези дни. Някои изследвания показват, че част от жените през това време имат дори по-голяма охота за работа и разполагат с по-големи резервни сили. Все пак обикновено се смята, че общото състояние през това време е нарушено и затова известно внимание от страна на семейството е нещо, което би трябвало да се разбира от само себе си. При редовни силни болки и прекомерна загуба на кръв по време на менструацията е препоръчително да се потърси лекарски съвет. Наложителен е обаче лекарският преглед в случай на леко кървене между две менструации, при отделяне на секрет с лоша миризма и други особености.
Младите момичета често се оплакват от силни болки през време на менструацията. Обикновено силата на оплакванията намалява с възрастта и особено след раждане.
При кървене през време на бременността трябва незабавно да се потърси лекар, особено през втората половина на бременността. В такива случаи понякога плацентата е закрепена близо до изхода на матката. Тогава при раждането може да настъпи опасно кръвотечение (плацента превия).
Аборт
Един аборт в първата половина на бременността може да настъпи при нарушение в ендокринните и нервните регулаторни механизми. Достатъчно е да се получи недостиг на прогестерон или внезапно намаление на неговото действие, или пък ефектът на естрогените да надделее. При тези толкова комплексни хормонални взаимоотношения такива смущения са напълно възможни. При един аборт е абсолютно необходимо да се потърси лекарска помощ, защото не във всички случаи се изхвърля цялата маточна лигавица, а изостаналите парченца от нея могат да причинят дълготрайно кървене, а понякога и възпаление.
Извънматочна бременност
В нормални случаи оплождането на яйцето става в яйцепровода. Оплоденото яйце слиза в матката и се загнездва в подготвената лигавица. Ако поради частично слепване на тубата яйцето не може да се придвижи, то започва да се дели в яйцепровода. Малките сперматозоиди са успели да преминат през стесненото място, но за по-обемистото яйце това е невъзможно. В такива случаи също се стига до отделяне на прогестерон, т. е. менструално кървене не настъпва. Останалите реакции за бременност също стават положителни. Яйцето може да достигне известна големина в яйцепровода, но никога не може да узрее напълно. Настъпва кръвотечение в коремната кухина (много важно за диагнозата), „туморът“, който расте там, където не трябва, евентуално може да се напипа от опитния лекар през коремната стена (но лаикът в никакъв случай не бива да прави такива опити!).
Една тубарна или коремна бременност трябва да се прекрати оперативно.
Аднексит
Като „конкуренция“ на диагнозата апендисит се явява възпалението на аднексите, областта около яйчниците — едно заболяване, което е много болезнено и протича с нехарактерни симптоми.
Различаването му от други заболявания с болки в долната коремна половина често пъти е трудно.
При лечението е необходимо търпение, защото оздравяването настъпва понякога много бавно.
Фактът, че нецелесъобразното облекло и простудата благоприятствуват появата на такова едно възпаление, съвсем не е само измислица от страна на завистливи стари жени.
Възпаление на тестисите
Възпалителните изменения в мъжките полови жлези и техните обвивки настъпват най-често като придружаващи заболявания при други болести. Известно е например, че заушката относително често дава като усложнение възпаление на тестисите. Подобно усложнение може да възникне и при боледуване от морбили. Ревматичните заболявания и други възпалителни процеси могат да дадат отражение върху мъжките генитални органи. При много силно подуване на тестиса може да се помисли и за скротална херния или за събиране на течност (хидроцеле). Във всички случаи е необходима лекарска намеса.
Възпаление на препуциума
Както е известно, препуциумът е и обект на религиозни спорове. Без съмнение под него лесно може да се събере олющен клетъчен материал и секреция (смегма), които да се подложат на бактериален разпад. Като резултат настъпва възпаление на препуциума, което дори може би представлява благоприятна почва за развитието на рак. Ако препуциумът е твърде тесен, така че не може добре да се обръща, трябва да се направи една (невинна!) оперативна интервенция. В противен случай не може да се спазва необходимата хигиена, а при подуване на члена тесният препуциум може да предизвика същински прояви на прищипване.
Крипторхизъм
Едно незавършено слизане на тестиса от коремната кухина може да даде отражение върху репродуктивната му функция. Ако при новороденото двата тестиса не се напипват в скроталната торбичка (= признак на зрялост), то десцензусът може да настъпи все още в ранна детска възраст. Все пак трябва навреме да се потърси лекарски съвет, защото прогнозата зависи и от местоположението на тестиса.
Венерически болести
Сифилисът, епидемията на средните векове, е бил считан за данък, който се плаща за разюздания живот; той е описан майсторски в многобройни литературни произведения. Напоследък по-малко се говори за сифилиса, респ. луеса, за гонореята (трипера) и за останалите венерически болести, защото сега има ефективни антибиотици за тяхното лечение. Ще бъде обаче погрешно да се вярва, че тези инфекциозни болести са вече изчезнали в целия свят.
Докато триперът като гнойно възпаление предимно на гениталиите лесно се диагностицира и поради силно изразените си симптоми бързо довежда пациента при лекаря, много по-опасният сифилис по-лесно може да остане неоткрит. Той започва с първичен афект на мястото, където навлиза причинителят, с една малка твърда язва. Може би в такъв случай е необходимо да се преодолее известен свян, за да се започне лечението, особено ако трябва да се признае на лекаря една извънбрачна връзка (опазване на лекарската тайна!), но това е необходимо за възстановяване на собственото здраве и за предпазване на семейството. Вторият стадий, стадият на генерализацията, протича с общи кожни прояви. След години при нелекувано заболяване като трети стадий настъпва прогресивна парализа, едно тежко заболяване на главния и гръбначния мозък с парализи и умствен упадък. Венерическите болести са загубили много от някогашния си ужас, ако се използват всички възможности за лечение. Лекарят няма право да съди пациента за начина му на живот (въпреки че няма да се покаже много възхитен от това опасно „случайно сношение“). Но скриването на едно такова заболяване носи винаги голям риск, и то не само за болния, но и за неговото семейство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Медицинска енциклопедия © 2018 Frontier Theme