Наследственост

„Цял бащичко!“ ликуват роднините, когато за първи път видят новороденото, докато външният наблюдател напразно се опитва да открие в набръчканото личице някакви следи от евентуална прилика с гордия татко независимо от възможното сходство във фризурата, ако тя и при двамата е по-редичка.

И все пак още в ранните детски години в повечето случаи се появяват явни „прилики“ с родителите или бабата и дядото, без обаче детето и неговите предци да си приличат „като две капки вода“. Чернооките родители могат спокойно да имат и руси деца. От друга страна обаче, понякога при детето се срещат бенки или други характерни особености на същото място, както и при майката („белег от рождение“), и да изглеждат като идентично копие.

Като причина за приликата между кръвни роднини се явява наследствеността. Определени свойства и особености не само на целия вид или на расата, но и на отделния индивид закономерно се предават на потомството. Носители на наследствените белези са хромозомите. Те са съставна част на всички телесни клетки (освен на безядрените червени кръвни телца).

При деленето си всяка телесна клетка „предава в наследство“ на дъщерните клетки своя генетичен състав; преди това хромозомите се разделят, образуват идентични копия на самите себе си (диплоиден набор от хромозоми), от които винаги по един набор влиза в съответната дъщерна клетка. Но наследствените белези се предават на потомството винаги само чрез половите клетки. Във всяка яйцеклетка и във всяка мъжка семенна клетка са заложени всички „информации” относно пола, бъдещата външност и основните качества на бъдещия индивид. Голямото различие във външния вид се дължи на това, че броят на различните гени, които определят съответните наследствени качества и в края на краищата общия облик на човека, е много голям. Както многобройните отделни частици на мозайката се преливат и й придават един общ вид, така и унаследеното качество — например цветът на очите, външността, формата на лицето и други подобни — произлиза от много отделни генетични информации.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Медицинска енциклопедия © 2018 Frontier Theme