Лекарства и функция на сърцето

В някои стари истории с удивление четем за разни билкарки и знахари, които получавали поразителни лечебни резултати с помощта на най-различни билки. Това не винаги са само приказки. В някои растения се доказват вещества е изразен ефект върху сърцето, както например в напръстника, дори и в момината сълза. Тези растения несъмнено действуват върху сърцето, но съдържащите се в гях вещества не могат точно да се дозират. В зависимост от мястото, където растат, времето и вида на самото растение варира и неговото съдържание. Едно стриктно лечение е подобни чайове или екстракти е много трудно, защото, за да дадат оптимален резултат, тези дигиталисови (=напръстник) вещества трябва да се дозират е точност до милиграм. Твърде малкото количество не дава ефект, а по-високите дози предизвикват странични явления, като гадене, повръщане, промени в честотата на сърдечната дейност. Дигиталисовите препарати се числят към най-интересните лекарства в медицината изобщо и въпреки интензивните изследвания в продължение на много десетилетия все още не са решени всички загадки относно механизма на тяхното действие. Те действуват изключително върху сърдечната мускулатура и отчетливо повишават нейната дееспособност поср. подобряване на обмяната на веществата и оползотворяването на енергията. Често ги наричат гориво за сърцето, но това сравнение ие е точно. Те не са източник на енергия, а по-скоро приличат на оловния примес към бензина, който оптимизира работата на мотора.

Тук описваме гликозидите, т.е. дигиталисовите препарати, и тяхното функционално въздействие по-ппдробно, и то по следните причини: механизмът на тяхното действие показва, че тези препарати не са такива лечебни средства, каквито са например антибиотиците, които след краткотрайно прилагане се спират, тъй като вече са дали своя принос в процеса на лечението и след това са станали излишни. За отслабеното сърце гликозидите в правилиа дозировка са необходими непрестанно, докато то се възстанови напълно. Това е от голямо значение за пациента. Лекарят предписва взимането на лекарството по точна схема, защото внасянето и разграждането на гликозидите в организма трябва добре да се балансират. Благодарение на лекарственото въздействие сърдечната дейност се нормализира. Оплакванията изчезват, сърцето възстановява своята дееспособност. Защо да взимаме още таблетки? В този етап от лечението много пациенти нарушават лекарските предписания. Който се чувствува добре, той няма нужда от лекарства, така мислят някои. Но намаляването на дозата или спирането на лекарството много скоро води до влошаване на сърдечната дейност, оплакванията се появяват наново. Изплашен, пациентът взима една или няколко таблетки — и разбърква цялата дозировка. Тъй като увреденото сърце се нуждае непрестанно от сърдечни гликозиди и в кръвта трябва да има винаги едно определено ниво от тях, от елна страна, за да дадат ефект, а, от друга — за да не действуват като отрова, необходимо е съвсем екзактно приемане на тези лекарства в продължение на дълго време, евентуално цял живот. Всяко нарушение на схемата води до смущения в баланса.

Разбира се, съществуват и голям брой други лекарства за сърцето, при които също трябва да се спазват дозировката и индикациите.

Но при гликозидите най-често се наблюдават нарушения.

Някои други препарати водят до разширение на коронарните артерии и до подобряване на кръвния ток. Те понякога предизвикват моментално отзвучаване на болките в сърцето. Но ако познаваме механизма на действието им, ще ни стане ясно, че тези лекарства оказват ефект само ако кръвооросяването на сърцето действително е нарушено, а коронарните съдове са още в състояние да се разширяват. Ако тези условия не са налице, подобни препарати са без ефект, дори оказват неблагоприятно въздействие.

Същото се отнася и до онези субстанции, които влияят върху съсирването на кръвта и струпването на кръвните плочици и по такъв начин не допускат образуването на съвсем малки тромби, които биха могли да станат препятствия по пътя на кръвта. И тези лекарства трябва да се взимат профилактично в продължение на дълго време. С тях не се лекуват острите болкови пристъпи; те са съставна част от една комплексна профилактика. За един оздравяващ пациент това не е много понятно, тъй като той би искал като мерило за подобряване на здравословното му състояние да служи намаляването на предписаните лекарства. Но и при тези препарати всяко своеволие е опасно. Те се дозират много екзактно, защото по-гвисоката доза крие опасност от кървене, а твърде ниската дозировка няма терапевтичен ефект.

По същата причина трябва да се забрани строго препоръчването на лекарства за сърцето без лекарско предписание на приятели, съседи или близки. Всеки пациент, всяко сърце се нуждае от своя индивидуална дозировка. Лекарят е този, който ще я определи. Услужливият съсед не е в състояние да стори това. Така например въпреки общото си действие върху мускулната сила на сърцето отделните сърдечни гликозиди притежават различни странични ефекти. Част от тези препарати забавят сърдечната дейност, а други почти не я повлияват. Някои препарати действуват много бързо, а други постепенно. Всичко това трябва да се има пред вид дори и когато се прави „услуга“ с таблетки за сърцето.

!! Внимание !!
От сърдечен препарат до сърдечен препарат има разлика

Ако при нарушение в проводната система на сърцето се даде един сърдечен гликозид, който още повече намалява възбудимостта на сърдечната мускулатура, могат да настъпят опасни за живота на пациента последствия. От сърдечен препарат до сърдечен препарат има разлика; и при най-добро желание един лаик може да постигне обратен ефект.

Лечението на сърдечните заболявания изисква дълбоки познания и разумен подход, иначе то ще остане безрезултатно.

Същото се отнася и до алкохола и други подобни. Никотинът упражнява безспорно отрицателен ефект върху сърцето, той стеснява коронарните съдове и влияе върху съсирването на кръвта. Кафето „раздвижва“ сърцето. В някои случаи дори лекарят използува кофеина като лекарство. А една чашка алкохол (една-едничка!) може даже да разшири коронарните съдове, но при поемане на повече алкохол този ефект се осуетява от разширението на съдовете на тялото. Всичко, което е прекомерно, вреди на сърцето. Дали едно малко количество кафе или изпиването на една чашка от време на време може да причини тежки увреждания на отслабеното вече сърце, това зависи от конкретната клинична картина. Обикновено пациентът сам си чувствува дали и кога сърцето му се претоварва от подобни малки количества. Този, който след изпиването на чаша кафе получава силно сърцебиене, няма нужда да пита лекаря дали за него кафето е полезно или вредно!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Медицинска енциклопедия © 2018 Frontier Theme