Какви са ползите от вегетарианството

Толкова много беше казано за положителните аспекти на вегетарианството, както и за това как възстановява здравето добре, как прочиства тялото, помага за намаляване на теглото, подобряване на външния вид и прави тялото по-трайно.

Многобройни неща са написани за факта, че вегетарианството е тясно свързано с духовните практики, използва се успешно в йога, има положителен ефект върху подобряването на дихателните функции на тялото и следователно е неразделна част от практикуващите пранаяма. Дори въпросите за информираността, пряко свързани с прехода към вегетарианство, са добре проучени и е известно, че не само внимателността кара човек да избере нова диета, но се случва и обратното – промяна в диетата влияе върху развитието на осъзнаването и духовността.

Вегетарианството е доста популярна напоследък хранителна система, която има както определени предимства, така и някои недостатъци. Привържениците на тази система уверяват другите, че вегетарианството е неизчерпаем източник на младост и здраве, с което можете да се отървете от огромен брой най-различни заболявания. Не трябва обаче да се забравя, че освен привърженици, има и противници на тази хранителна система.

Какво е вегетарианството?

Подобен познат термин крие много често срещана хранителна система, която предполага или пълно отхвърляне на храна от животински произход (включително птици с риба), или значително ограничаване на тяхната употреба. Вегетарианството може да бъде строго – подобно разнообразие от него се нарича веганство. Всички вегани твърдо вярват, че само растителната храна може да бъде най-подходящата и естествена за всеки организъм и те обясняват най-големите постижения на най-известните хора от различни времена единствено с факта, че много от тях са яли предимно растителна храна.

Трябва да се отбележи, че привържениците на вегетарианството са били такива велики хора като Овидий, Платон, Монтен, Адам Смит, Русо, Томас Мор, Сенека, Ламартин, Плутарх, Епикур, Питагор, Волтер, Байрон и др. Веганите твърдят, че вегетарианската диета до голяма степен спомага за повишаване на интелигентността, има благоприятен ефект върху мозъчната дейност и дори допринася за увеличаване на продължителността на живота.

Нека само накратко очертаем положителните точки на вегетарианската диета, според нейните привърженици:

  • Възстановяване и подобряване на мускулно-скелетната система, отделяне на соли от ставите, което от своя страна води до намаляване на симптомите на много заболявания, свързани с костната структура до пълното й възстановяване, увеличаване на гъвкавостта на тялото. Тя от своя страна е показател за младостта на тялото.
  • Нормализиране на храносмилателния тракт. Богатите на фибри зеленчуци и зеленчуци, както и много плодове, нежно, но ефективно имат терапевтичен ефект върху вътрешните органи. Вече не са затрупани от тежка храна, така че е по-лесно да изпълняват функциите си.
  • Частично и пълно възстановяване на храносмилателната система поради горепосочените причини, както и поради факта, че лека растителна диета позволява на кръвта да циркулира по-свободно, пренасяйки необходимите хранителни вещества в тъканите на тялото, чието доставяне беше по-рано блокиран.
  • Оформяне на тялото. От само себе си се разбира, че намаляването на
  • калоричния
  • състав на диетата със сигурност ще доведе до нормализиране на теглото, без да се губи чувството за ситост. Поради високото съдържание на фибри във вегетарианската диета, стига да не
  • ограничавате
  • изкуствено апетита си, усещането за ситост идва доста бързо.
  • Профилактика на заболяванията. Поради високото съдържание на микро и макроелементи в растителната храна в естествената им форма, човек получава цялата гама хранителни вещества, от които се нуждае тялото, което позволява на тялото да остане в оптимална форма и да разпределя хранителни вещества до клетките, които имат най-голяма нужда от тях.
  • Спирате да допринасяте за унищожаването на екологията на планетата, тъй като ядейки месни продукти, вие неволно подкрепяте индустрията, която замърсява много природни обекти със своите отпадъци.

Ако нямате време да приготвите вкусни вегетариански ястия у дома, винаги може да разчитате на онлайн поръчка и доставка на вегетарианска кухня.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Медицинска енциклопедия © 2018 Frontier Theme