Зъбен кариес

Кариесът е най-старата доказана болест. Той е съществувал още в старокаменната епоха.
В днешно време от него страдат 95 до 97% от населението.
Млечните зъби се засягат от кариес по същия начин, както и постоянните.
Ако не се полагат достатъчно грижи за зъбите, по тях и по венците се образуват налепи, които се състоят от слюнка, остатъци от храна и бактерии (т. нар. плаки). В тези налепи от захарта се образува киселина, която засяга и разтапя зъбния емайл, който вследствие на това придобива белезникавомътен цвят и грапава повърхност.
След това бактериите нахлуват в дентина, размекват го и го разлагат. В този стадий засегнатите места стават кафяви. Емайлът се пробива и кариесът бързо напредва.
Едва по-късно настъпват болки от дразненето на пулпата.
Всяко кариесно заболяване на зъба трябва да се лекува, като се премахва инфектираният материал и се замества с друго вещество (пълнеж). Самоизлекуване не съществува.
Ако лечението започне твърде късно, се стига до възпаление на пулпата, което в крайния си стадий налага изваждането на зъба.
Главното средство за предотвратяване на кариеса ние сами държим в ръцете си — правилни и интензивни грижи за зъбите. Целта е да се отстранят налепите от всички зъби. Това трябва да става най-малко два пъти дневно, и то много старателно. Човек сам може да провери дали почистването на зъбите е резултатно, като посмуче една таблетка за оцветяване на налепите (получава се от аптеката) и после провери в огледалото дали налепите са напълно изчистени.
Промените в храненето също могат да окажат влияние върху възникването на кариеса. Добре е да се намали консумацията на захар, особено на бонбони, или поне след това зъбите да се почистват основно от полепналите по тях остатъци.
За предпазване от зъбен кариес от няколко години насам се прилага микроелементът флуор. Нормално флуор има в питейната вода, в салатите, картофите, чая и др. Ако с питейната вода се поеме флуор в концентрация 1мг/л, резистентността на зъбния емайл срещу киселини се повишава.
Флуорът участвува в образуването на един по-стабилен емайл.
Най-ефективен е флуорът, когато се дава в периода на образуването на зъбите (бременност и детска възраст). Тогава може да се постигне намаление на кариеса до 60%. Има и пасти за зъби и лакове, които съдържат флуор. Тяхното приложение също е оправдано, въпреки че не дават толкова отчетливи резултати.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Медицинска енциклопедия © 2018 Frontier Theme