Възпалението: защитна реакция

Възпалението не е „болест“, а всъщност реакция на организма. Винаги трябва да се преценява дали да се прекъсне тази защитна реакция (противовъзпалителни лекарства, охлаждане и др. подобни), защото последиците от нея причиняват големи оплаквания, или дали тя не трябва дори да бъде подсилена (местно приложение на топлина, изкуствено покачване на температурата), тъй като навлезлите в организма вредни вещества представляват по-голяма опасност. Например при едно възпаление на жлъчния мехур от бактерии ще се стремим бързо да ограничим възпалителния процес, защото възпалението (холецистит) е много болезнено, а бактериите могат да се пръснат из целия организъм и дори да настъпи пробив на стената на жлъчния мехур (отваряне на един абсцес навътре).

При една кожна инфекция (абсцес) обаче бързото отваряне на огнището и изчистването на гнойта е желателно, затова локалното приложение на топлина е целесъобразно.

Един абсцес или един цирей, който не „узрява“ и не се изпразва от гнойта, може да причини пръскане на бактериите из целия организъм (образуване на огнище, фокус) и по този начин да доведе до образуването на многобройни гнойни процеси в кожата и дори до отравяне на кръвта (сепсис). В такъв случай лекарят ще реши дали трябва да се намеси в този регулаторен механизъм, дали със своите терапевтични мероприятия да подпомогне организма в неговите опити за самоизлекуване (напр. с антибиотици), или дали такова едно поведение би нарушило саморегулацията на организма (например при назначаване на преднизон при бактериални възпаления: възпалението намалява, но това може да предизвика разпръскване на причинителите). Цялата проблематика около възпаленията се усложнява още и от обстоятелството, че възпалителни реакции възникват и като придружаващи явления при други болестни процеси (напр. при тумори като придружаващо възпаление или като усложнение при смущения в оросяването и др).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Медицинска енциклопедия © 2018 Frontier Theme