Бъбречна функция

Като отчетлив резултат от бъбречната функция се явява готовата урина. Отпадането на бъбречната функция води до задръжка на вещества, които подлежат на отделяне — крайни продукти от обмяната (например урея, креатинин, пикочна киселина и много други), и по такъв начин до вътрешно отравяне (уремия). Но покрай чисто отделителната си функция бъбреците имат да изпълняват и регулаторни задачи. Така например бъбречната функция стои в пряка функционална връзка дори и с дишането, защото промените в дихателния обем и следователно и в концентрацията на бикарбонатите дават отражение върху функцията на бъбреците, които при такова едностранчиво нарушение трябва да се погрижат за запазване на равновесието на йоните в организма.
Като трета функция бъбрекът регулира кръвооросяването в целия организъм. Той има способността да отделя някои вещества (ренин), които водят до покачване на кръвното налягане и по този начин един вид доставят на бъбрека повече кръв за прочистване. Някои форми на повишено кръвно налягане се дължат на болни бъбреци. В такъв случай лекарят ще направи грешка, ако например се опита чрез разширяване на периферните съдове и намаляване на съдовото съпротивление да премахне напълно причинното нарушение за „бъбречното“, т. е. предизвиканото от бъбреците високо кръвно налягане. Ако например приводящата бъбречна артерия е стеснена от артериосклеротични изменения, така че бъбрекът получава относително малко количество артериална кръв, започва описаният регулаторен процес. С отделянето на съдосвиващото вещество ренин се покачва кръвното налягане, вследствие на което се преодолява препятствието и бъбрекът се оросява достатъчно. Едно сваляне на кръвното налягане с медикаменти, ако въобще може да се осъществи, ще смути тази регулация. За по-продължително време то няма да бъде ефективно. Препятствието трябва да се премахне по оперативен път. Може дори да се наложи да се извади такъв бъбрек, който „регулира неправилно“ (въпреки че такова решение не се взима лесно), за да се овладее регулацията на кръвното налягане.
Единият бъбрек е напълно достатъчен за прочистване на организма от отровни вещества и за осъществяване на регулаторната функция в минералния баланс. И тук организмът сякаш си е създал резерви. Напълно възможно е следователно да се отстрани единият бъбрек, без да възникне опасност от уремия. И ако лекарят се решава да предприеме такава стъпка само след грижливо обсъждане, то е преди всичко затова, защото никой не знае дали и кога останалият единствен бъбрек няма също да заболее, а тогава ще липсва „резервният орган“ от другата страна.
Процесът на образуването на урина наподобява производствена технология.
През описаната артерия кръвта постъпва в малките бъбречни телца — в гломерулите. Вследствие налягането на кръвта и стеснението на лумена настъпва филтрационно налягане, с което през тънките съдови стени на капилярите се изтласква кръвна течност. Смята се, че през гломерулните съдове ежедневно се отделят около 1000 л течност, които навлизат в каналчестата система на бъбрека като „първична урина“. Тя представлява един вид изходен материал за производство на урина. Той не съдържа или почти не съдържа клетки, но в него се откриват всички вещества, които се намират в разтворено състояние в кръвта.
Тази първична урина тече през описаната каналчеста система, като минава покрай много клетки, които работят активно. Тук урината се подлага на изменения. Някои субстанции и част от течностите претърпяват обратна резорбция, но активно в пикочните каналчета се отделят и крайни продукти от обмяната на веществата, както и йони, които са излишни за поддържане на йонното равновесие.
Производството на урина следователно не е само един филтрационен процес с последващо сгъстяване, както се е смятало по-рано. В образуването на урината участвуват и някои секреторни бъбречни функции, т.е. бъбрекът действува като жлеза. В отводящите пътища урината вече не се променя. С помощта на перисталтични движения тя се отнася в мехура.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Медицинска енциклопедия © 2018 Frontier Theme