Аспирин – показания и противопоказания

В сезона на настинките и вирусните заболявания, аспиринът е сред най-често използваните лекарства. Дали обаче го познаваме добре?

Той е едно от първите лекарства, което влиза в масово производство и разпространение. В днешната си форма той е синтезиран в лаборатория през 1853 г. 15 години по-късно е проведено и първото по-сериозно клинично изпитване относно свойствата на лекарството. И въпреки че аспиринът е толкова старо и познато лекарство и до днес всяка година се правят между 700 и 1000 нови проучвания върху свойствата, показанията и противопоказанията му.

Аспиринът се отнася към групата нестероидни противовъзпалителни, производни на салициловата киселина. Той действа като спира производството на някои естествени вещества, които причиняват треска, болка, подуване и кръвни съсиреци. За това е предпочитан при треска, лек до умерен болков синдром, остри инфекциозни заболявания, при ревматични болки, а също и други мускулно-ставни неразположения.

В ниски дози 75 – 100 мг дневно аспиринът действа като тромбоцитен антиагрегант, поради което се прилага като профилактика при хора, склонни към образуване на тромбози.

Противопоказания. Аспиринът е противопоказан при деца под 16 години, поради опасност от развитие на синдром на Рей рискът е особено голям, когато медикаментът е приет по време на остра вирусна инфекция.

Бременност и кърмене. Приемът на аспирин може да доведе до сериозни вреди върху сърцето на развиващия се плод или да причини твърде ниско телесно тегло при раждане. Аспиринът повишава риска от спонтанен аборт, а също така и риска от отлепяне на плацентата. Той преминава в кърмата. При абсолютна необходимост от прием на аспирин, то кърменето следва да се преустанови.

Прием на аспирин в комбинация с алкохол. Редовната употреба на алкохол уврежда значително стомашно-чревната лигавица. Това, съчетано с приема на аспирин повишава значително риска от кървене в стомаха.

Комбинация на аспирин с други нестероидни противовъзпалителни. Редовната употреба на тези медикаменти увеличава риска от кървене, което налага изключително предпазлива употреба заедно с аспирин. Ако се налага прием на ибупрофен или друго подобно лекарство, а аспиринът се приема ежедневно като профилактика е желателно да има по-голям диапазон в приемите на отделните медикаменти. Добре е ибупрофенът да се приема около 8 часа преди или 30 мин. след приема на аспирина.

Библиография:
Lippincott Illustrated Reviews: Pharmacology (Lippincott Illustrated Reviews Series) Seventh, North American Edition
Medical Pharmacology at a Glance, 8th Edition

Източник: https://www.puls.bg/

Най-нови

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Медицинска енциклопедия © 2018 Frontier Theme