Артериосклероза

Ако изхождаме от честотата и значението на нейните последици, артериосклерозата се явява като най-важното заболяване изобщо. Калцирането на артериите (това понятие не е съвсем точно) в напреднала възраст се среща толкова често, че едно време това се е считало за нормално старческо изменение, а не за болестен процес.

С понятието артериосклероза се означават измененията в съдовата стена на големите артерии, които се изявяват под формата на втвърдяване, деформиране, образуване на язви и калцификации. Гладката еластична и гъвкава артериална стена започва да надебелява от наслояване на мастни субстанции и задръжка на течности, които съдържат белтъчини. Тези инфилтрати се разязвяват, там се натрупва калций и тази гладка артериална стена се превръща в „калдъръм“ от най-лош вид. Измененията в съдовата стена затрудняват кръвотока в артерията и оросяването на самата артериална стена, поради което се стига до още по-големи изменения и некрози в тази стена. Нарушава се и оросяването на отделните органи, образуват се и се отлагат кръвни съсиреци, нееластичната съдова стена предизвиква покачване на кръвното налягане, което от своя страна още повече уврежда съдовете. Предимно при малките артерии луменът може да се стесни дотолкова, че крьвооросяването на съответния орган да стане съвсем недостатъчно.

Сърдечен инфаркт, мозъчен удар, смущения в оросяването, намалена работоспособност, главоболие, влошена мозъчна функция — тези и още много много други нарушения могат да се обуславят от артериосклероза.

По-особена е клиничната картина при едно подобно на артериосклерозата заболяване, което настъпва почти изключително при млади мъже страстни пушачи. Това заболяване на артериите на краката довежда до най-тежки нарушения в кръвооросяването с много силни болки, които възникват след краткотрайно ходене.

Връзката с обилното тютюнопушене е несъмнена; причината вероятно се крие както в директното действие на никотина, така и във влиянието на клетъчната отрова никотин върху слепващата способност на тромбоцитите. Под въздействието на никотина кръвните плочици по-лесно се струпват на купчинки и довеждат до запушване на малките съдчета в артериалните стени и до малки микротромби, което предизвиква смущения в изхранването на артериалните стени. „Пушаческият“ крак безспорно е една от най-тежките последици от тютюнопушенето.

Други артериосклеротични изменения в големите артерии на краката или в коремната аорта също могат да причинят подобни силни болки и мускулни спазми след краткотрайно ходене. Говорим за т. нар. „витринна болест“, защото пациентът е в състояние да изминава само по няколко крачки, а после спира, за да си почине, и по този начин той прилича на човек, който се спира пред всяка витрина.

Тези клинични картини са много драматични. Съвременната хирургия е в състояние да заменя части от съдове със съдови протези („изплетени“ от специална изкуствена материя) или със съдови трансплантати, но това са големи интервенции. Каква е в края на краищата причината на артериосклерозата — по този въпрос все още се дискутира. Дали най-напред се появяват мастните вещества и после богатата на белтъчини течност? Дали малките купчинки тромбоцити са тези, които затрудняват изхранването на артериалната стена? Дали се касае за механично преобременяване? Сигурно съществува комплексна причина с многобройни рискови фактори. Повишеното ниво на кръвните масти, захарният диабет, наднорменото тегло, високото кръвно налягане, силното напрежение — всичко това най-вероятно допринася за възникването на съдови промени в смисъла на една артериосклероза. Също и тютюнопушенето със сигурност има неблагоприятно въздействие. Знае се с положителност, че съществуват цяла редица т.нар. рискови фактори, които благоприятствуват възникването на артериосклерозата и на нейните тежки последствия. Здравословният начин на живот, правилното хранене (с храна, бедна на мазнини, с относително висок дял на растителните мазнини, богата на витамини и не много обилна), избягването на злоупотреба с алкохол и никотин, редовният начин на живот (отбягване на напрежения и прекалено обременяване), както и правилното дозиране на физически и умствен труд — всички тези фактори несъмнено допринасят за предпазване от артериосклероза и нейните тежки усложнения, и то по пътя на изключване на рисковите фактори и дозираното обременяване на кръвообращението.

Американският маратонски бегач Кларенс Демар страдал от доказана тежка артериосклероза. Въпреки това той до дълбока старост тренирал ежедневно. като тичал по 20 километра и повече на ден. Когато починал, била доказана тежката артериосклероза, но сърцето му не показвало никакви признаци на намалено оросяване, коронарните съдове били широки и добре кръвонапълнени. По-новите научни изследвания позволяват да се приеме, че артериосклеротичните изменения могат да претърпят и обратно развитие.

Съществуват и голям брой други болести на артериите, които имат различни причини, но се проявяват но един и същи начин.

Лекарите и отделните „лечители“ от миналите столетия лекували всички възможни болести с интервенции върху кръвоносната система. Те правели венепункции, пускали кръв, поставяли пиявици. Тези опити за лечение сигурно не винаги са били успешни и не винаги са помагали. Но по-новите изследвания върху тромбоцитите и тяхната склонност да се слепват показват, че така полученото „разреждане” на кръвта може би е оказвало благоприятно влияние при много заболявания, причинени от артериосклероза.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Медицинска енциклопедия © 2018 Frontier Theme