Аортна стеноза

Поначало правим разлика между една стеноза (стесняване) и една невъзможност за затваряне, респективно незадоволително уплътняване (инсуфициенция) на сърдечните клапи. Двете се срещат и в комбинирана форма.

Аортната стеноза е един относително чест сърдечен порок. Вследствие на калциеви отлагания джобчетата на клапата в началната част на аортата могат да станат твърди и неподвижни, да стърчат като малки скални отломъци по посока на кръвния ток. Такива калциеви отлагания се срещат относително често в тъкани с възпалителни изменения, които се хранят лошо (брадитрофни); такъв е случаят например при калциране на артериите, артериосклероза. Тези участъци бихме могли да сравним с „място за изсипване на отпадъците от организма“.

През ембрионалния период съществува късо съединение между белодробната артерия и аортата, по което кръвта на фетуса тече, без да преминава през белия дроб, който тогава още не функционира. След раждането това съединение се затваря. Но в процеса на тази пренагласа в близкия до сърцето участък на аортата могат да настъпят изменения, които да доведат до стеснение на корена на аортата, до стеноза на истмуса на аортата. Но дали се касае за стеснение на аортните клапи или на самата аорта — и в двата случая се създава препятствие за кръвния ток. Лявата камера се принуждава да работи по-усилено. По тази причина аортната стеноза се придружава от увеличение на лявата сърдечна половина („разширение“ на сърцето). Въпреки че масата на сърдечната мускулатура се увеличава, препятствието не може да се преодолее напълно, така че периферията на тялото получава по-малко кръв, което води до по-лошо хранене на тези участъци (много слаб пулс на стъпалото, смущения в изхранването на мускулатурата и други подобни).

В повечето случаи калцираните клапи не могат и добре да се затварят, така че настъпва и допълнителна инсуфициенция, т. е. комбиниран сърдечен порок.

Препятствието в кръвния ток предизвиква патологични шумове, които лекарят долавя над сърцето със слушалка. Но обикновено за една точна диагноза прегледът със слушалка не е достатъчен.

Необходими са допълнителни методи, като рентгеново изследване, измерване на налягането в сърдечните кухини с тънък катетър, преглед с контрастно вещество и много други.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Медицинска енциклопедия © 2018 Frontier Theme