Ангина пекторис

Това латинско наименование напомня за едно симпатично моминско име, но всъщност тук се касае за едно не съвсем невинно и нерядко (функционално) заболяване на сърцето, което се характеризира със силни, инфарктоподобни болки, които обаче са по-краткотрайни и протичат по-рядко с чувство на страх; липсват и изразени циркулационни симптоми. Всъщност това наименование е „събирателно понятие“ за остри болки в сърцето от различни причини. Такива пристъпи могат да бъдат предвестници на застрашаващ инфаркт.

Болките настъпват при временен недостиг на кислород в сърцето, например при несъответствие между кръвонапьлването на коронарните съдове и нуждата от кръв (нека си спомним за относително голямото количество кръв, от което сърцето има нужда). Тъй като при ангина пекторис не настъпват някакви по-големи увреждания в сърдечния мускул, диагностичните признаци са по-слабо изразени. Дори и електрокардиограмата често пъти не показва нищо, поради което ангина пекторис, наречена още стенокардия (и двете имена означават нещо като „стягане на сърцето”), често пъти минава като една т. нар. функционална болест, при която липсват „истински” признаци.

 

Понякога това наименование подсказва, че тук се касае за едно несериозно, мнимо заболяване. Но това не е вярно!

На ангина пекторис трябва да се гледа като на нещо сериозно. Тя може да бъде като вик за помощ от страна на сърцето.
Лекарствата, които водят до незабавно разширение на коронарните съдове на сърцето (нитроглицеринови препарати, евентуално и кафето), премахват болката. С тяхна помощ сърцето наново получава в достатъчно количество наситена с кислород кръв. По това инфарктната болка, която остава неповлияла, се различава от стенокардичната. За да се подобри кръвооросяването на сърцето, при доказани пристъпи на ангина пекторис строго щадещият режим и абсолютният физически покой не са показани. Раздвижването, леката гимнастика подобряват общото кръвообращение, а с това и оросяването на сърцето. Въпреки че двете клинични картини си приличат по много неща, лечебните методи са различни — това е естествено, като се знаят причинните механизми. За предпочитане е обаче пациентът и неговите близки в такива случаи да подозират наличието на по-тежкото заболяване, на инфаркта. Диагнозата ще постави лекарят, но и той при тежък пристъп от ангина пекторис не винаги може със сигурност да изключи един инфаркт, преди да проведе някои допълнителни изследвания (ЕКГ, серумни изследвания).

Трябва също така да се подчертае, че не всяка болка в сърдечната област е обезателно сърдечна болка!

Най-нови

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Медицинска енциклопедия © 2018 Frontier Theme